Pomen ustvarjalnosti

Kaj sploh je ta »ustvarjalnost« ali »kreativnost,« o kateri vedno več slišimo in se pojavlja v najrazličnejših kontekstih?

Tolmačenj se ne manjka – to je sposobnost ustvarjanja, dejanje, ko prikličemo v obstoj nekaj, česar prej ni bilo, je dejanje domišljije, je dejanje volje, je fizična manifestacija tega, kar smo si zamislili, in še bi lahko naštevali.

Vendar vse te opredelitve izpuščajo najpomembnejši del tega, kar je ustvarjalnost – človeka, posameznika. Ustvarjalnost je unikaten izraz posameznika, rojen iz njegove zavesti, emocij in domišljije, ki ga je vsak od nas na kakršenkoli način pripravljen deliti s svojo okolico. Ustvarjalnost – če povemo zelo preprosto – je to, da si izmišljujemo oz. zamišljamo stvari na unikaten, nam lasten način.

In kaj pridobimo s tem, ko smo ustvarjalni?

Ljudje smo čutna in čustvena bitja, zato je moč izražanja ključna za naš obstoj. Vsi se počutimo dobro, ko lahko svoje misli in občutke izrazimo. Še bolje se počutimo, če naše misli in občutke nekdo sprejme in razume. Ustvarjalnost je tisto, kar nam omogoča, da se izrazimo bolj in bolje, da povemo več.

Izražamo se skozi nešteto medijev – ustvarjalnost namreč ni omejena na risanje, slikanje, kiparjenje in druge najbolj očitne umetniške izrazne oblike. Ljudje se izražamo skozi vse, kar smo – skozi obleko, pričesko, kolo ali avto, ki ga vozimo, hišo v kateri živimo, na vsakem koraku in vsako minuto, vedno nas spremlja ustvarjalnost. Ta je namreč odgovorna za ugodno reševanje vsakdanjih izzivov (modra ali rdeča kravata, zelene ali rjave hlačne nogavice?) do zagotavljanja velikih poslovnih uspehov (Just do it). Manj besed bi izgubili, če bi se kratkomalo vprašali, kaj ni ustvarjalnost.

Ustvarjalnost je dušek, ki nam omogoča, da v vsakem trenutku pokažemo delček tega, kar smo, brez da bi hkrati razkrili celotno skrivnost lastnega jaza. Ustvarjalnost prežema vse aspekte našega življenja, zato je njen pomen neprecenljiv in prekaša vsako razumsko motrenje.

Ustvarjalnost je tisto, kar tvori samo bistvo človeka.